Roliga video

Barndomens sommarlovsprogram som vi aldrig glömmer

Vilken 80- och 90-talist är inte uppvuxen med sommarlovsmorgon? Här är några av inslagen, filmerna och programledarna vi minns och älskade allra mest från 80- och 90-talet.
1. Solstollarna, 1985 1985 bjöds svenska ungdomar på sitt livs tv-morgon. Humorgruppen Solstollarna ledde satsningen med Knegoff, Ulla-Bella, Skumberg samt Gösta och Hjördis i spetsen. Förutom dessa episka karaktärer fick vi se kändisar som Samantha Fox och Mandy Smith besöka inspelningen. Även Anna Book, Lili och Sussie, Style och Pernilla Wahlgren medverkade. Hur de fick alla kändisar att ställa upp på fejkade reklamfilmer för Knegoffs schampo, hudlotion och choklad är fortfarande en gåta. ”Tull-tull” och ”wienerbröd med chokoläääde” blev uttryck i folkmun.
2. Sommarhajk Gör det själv-programmet Hajk sändes faktiskt mellan 1971 och 2003, men det är från Sommarlov många minns det mest. 1988 hade programmet morgonpremiär. ”Tjipp” hälsade Bengt Alsterlind på värmländska och mellan de coola experimenten fick man se vad Goliat hade för sig och så avslutades det hela med Sven-Ingvars Sommar och sol. Vi minns också den återkommande gipsbindan, en del av nästan varje pysseltips i programmet. 3. 1990 – programledarna gör entré I början av 90-talet dök det för första gången upp fasta programledare som en röd tråd. Först ut var Gila Bergqvist, Ellinor Persson och Jan Trolin. Året efter fick Gila sällskap av Peter Settman och Fredrik “Fredde” Granberg (som samma år blev kända som Ronny och Ragge). Trion bodde i en gammal husvagn.
4. Volrammos, 1992 År 1992 hette sommarlovsprogrammet Volrammos (Sommarlov baklänges) och gick under temat rymden. Det handlade om att försöka få tillbaka utomjordingarna Retep och Negröj, vilka hade kraschlandat på jorden.
5. Tippen, 1993 och 1994 Lasse och Morgan (Lasse Beischer och Morgan Alling) programledde i rollerna som sopgubbar och programmet fokuserade på miljöfrågor och återvinning. Under programmets gång besöktes olika städer där det gjordes direktsända inslag med publik.
6. Vintergatan 5 a och 5 b, 2000, 2001 Handlade om Mira, Glen, Henrik och Peo som hade strålats upp i rymden på ett hemligt uppdrag. De utförde sedan med hjälp av tittarna farliga uppdrag på sitt rymdskepp. I uppföljaren året efter fick vi följa med på jakt efter Peos försvunna fru Ulla.